/ Guliver/Getty Images

На компанията Туитър може да бъдат наложени глоби или други наказания, ако не се съобразява с разпоредбите на Европейския съюз, заяви комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от ДПА.

"Абсолютно сигурно е, че ако Туитър не се съобразява с европейските разпоредби, компанията ще бъде глобена. Ако нарушенията продължат и след това, може да спрем платформата в Европа", предупреди Бретон в интервю пред германския в. "Функе" и френския в. "Уест-Франс".

Мъск огласи документи как Туитър е укрил скандал с президентския син

"Следим внимателно какво става с Туитър след закупването му от Илон Мъск", подчерта еврокомисарят и обяви, че ще има поредна среща с милиардера преди Коледа.

Законите за цифровия пазар и дигиталните услуги "осигуряват мощни инструменти срещу разпространението на лъжи и омраза. Туитър трябва да се съобразява с тези критерии, ако иска да продължи да оперира на европейския пазар", каза още той.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна вече с Мъск по време на посещението си в САЩ. След срещата държавният глава заяви, че разговорът е бил "открит и честен". "Туитър трябва да положи усилия, за да спази европейските регулации", каза още той. 

Собственикът на компанията е поел и ангажимент да премахне терористичното и екстремистко съдържание. Макрон написа в Туитър, че двамата са обсъдили инициативата, наречена "Крайстчърч Кол", като Мъск е потвърдил, че ще участва в нея.

Мъск отлага платеното удостоверяване на профили в Twitter

Инициативата започна след терористичните атаки в Нова Зеландия през 2019 г. и обедини световните лидери и технологични компании, като Фейсбук, Ютуб и Гугъл, в обща борба срещу терористичното и екстремистко съдържание онлайн.

Преди три години в новозеландския град Крайстчърч стрелец уби 51 души в две джамии. Той излъчваше атаките на живо във Фейсбук в продължение на 17 минути, преди социалната мрежа да прекъсне стрийминга.

БТА