България ще получи почти 1,2 милиарда евро покрай Зелената сделка
България ще получи почти 1,2 милиарда евро покрай Зелената сделка / IStock
Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри петия пакет от санкции срещу Беларус във връзка с миграционната криза по границата на страната.

„Съветът на ЕС одобри петия пакет от индивидуални забранителни мерки срещу физически и юридически лица във връзка с хибридните действия на Беларус за използване на мигранти за оказване на натиск върху държавите от ЕС“, се казва в изявлението.

В списъка са включени - държавната авиокомпания „Белавиа”, сирийската авиокомпания „Cham Wings”, специалното подразделение на граничната служба ОСАМ, беларуската туристическа агенция „Центркурорт", компаниите "Гродно Азот", "Белшина", "Белоруснефт", няколко туристически агенции и хотели.

В т.нар. "черен списък" са включени и 17 физически лица, между които ръководителят на Държавния комитет по сигурността на границите, Анатолий Лаппо, командирът на ОСАМ Игор Крючков, прессекретарят на външно министерство Анатолий Глаз, ръководителят на беларуските гранични отряди, представители на силовите структури и съдии.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Полша Марчик Пшидач заяви, че в списъка са включени „субекти, участвали пряко в умишленото превозване на мигранти и събирането им на територията на Беларус, както и последвалото им превозване до границата”. Освен това под удара на санкциите попадат субекти на химическата промишленост, авиационния сектор, както и отрасли, занимаващи се с резервни части на автомобили.

Санкциите са своеобразен отговор, както и сигнал за властите в Минск за прекратяване на агресивната политика, подчерта Пшидач.

„Ако властите в Беларус се стремяха да променят подхода си, Европейският съюз също би се стремил към други решения”, добави дипломатът. Според него, основната цел на Полша е ситуацията да се стабилизира и да бъдат освободени намиращите се в затвора хора.

Вчера постоянните представители на държавите-членки на ЕС одобриха поредния пакет от санкции срещу Беларус. До момента такива действат спрямо 166 физически лица и 15 организации.

От Минск заявиха, че се отнасят спокойно към новината за пореден пакет санкции, като подчертаха, че икономиката на Беларус ще се справи успешно с този натиск.
БГНЕС