/ iStock/Getty Images
Съветът на ЕС съобщи, че решава да разшири санкциите срещу Минск заради обстановката по границата на ЕС с Беларус.

С решението се допълват показателите за включване в европейските санкционни списъци. ЕС ще може да ограничава физически и юридически лица, които организират или допринасят за дейности на режима на непризнатия от ЕС президент Александър Лукашенко, свързани с незаконно преминаване на европейските външни граници.

В съобщението се отчита, че Европейският съвет отхвърли опитите на чужди страни да използват мигрантите за политически цели. Допълва се, че Лукашенко умишлено излага живота на хората в опасност и разпалва кризата по външните граници на ЕС, за да отвлече вниманието от репресиите и нарушенията на човешките права в Беларус.

ЕС въведе санкции срещу Минск от октомври миналата година, които постепенно разширява. Санкциите бяха предприети заради непризнатите президентски избори в Беларус от август 2020 г. и гоненията срещу мирни протестиращи, представители на опозицията и журналисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от европейските санкции, като сред тях са Александър Лукашенко и неговият син и съветник по националната сигурност

Виктор Лукашенко, а също и други представители на държавното ръководство. Санкциите включват забрана за пътуване и запор на имущество в ЕС. През юни ЕС въведе забрана за прелитане на европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски превозвачи и наложи целеви икономически санкции.
БТА