/ Thinkstock/Getty Images
Наказателните мерки могат да бъдат наложени на всеки, който участва в транспортирането на мигранти до границата на Беларус с ЕС.

Външните министри на страните от ЕС в понеделник, 15 ноември, ще разширят санкциите срещу Беларус. Санкциите ще бъдат разширени за авиокомпании и туристически агенции, за които се твърди, че участват в транспортирането на мигранти до границата между Беларус и ЕС, каза на 14 ноември върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„Ще дадем зелена светлина за разширяване на правната рамка за нашите санкции срещу Беларус, така че да могат да се прилагат санкции към всеки, който участва в транспортирането на мигранти до тази страна“, каза Борел в интервю за френския седмичник „Журнал дьо диманш“.

Според шефа на европейската дипломация шефовете на авиокомпании и туристически агенции може да попаднат под санкциите - забрани за издаване на визи и замразяване на имущество.

Около 30 беларуски служители, за които се твърди, че са замесени в критичната ситуация с мигрантите на границата, също може да попаднат под санкции, добави Борел.

Ден преди това двама дипломати казаха пред Ройтерс, че Европейският съюз обмисля възможността за налагане на санкции срещу международното летище Минск, за да затрудни авиокомпаниите при транспортирането на мигранти до Беларус.

Брюксел обвинява беларуския лидер Александър Лукашенко, че умишлено е провокирал миграционна криза в отговор на санкциите, наложени на страната му.
Лукашенко, самият той е под международни санкции за бруталното си потушаване на продемократичните протести в Беларус, обеща да отговори на всякакви нови санкции, заплашвайки, наред с други неща, да прекъсне транзита на газ към Европа.

Ситуацията на беларуско-полската граница рязко ескалира на 8 ноември, когато няколко хиляди мигранти се приближиха до нея от Беларус, желаещи да се прехвърлят в Европейския съюз. Граничарите и военнослужещите успели да ги спрат. 
БГНЕС