ЕС призова Египет да освободи задържаните демонстранти
ЕС призова Египет да освободи задържаните демонстранти / Reuters

Съединените щати призоваха своите граждани да не пътуват до Египет, освен при спешна нужда, предаде Ройтерс. Държавният департамент посъветва американците, които се намират в тази страна, да проявяват предпазливост и да не излизат навън, докато обстановката не се стабилизира. Той ги призова да не се опитват да отиват в посолството на САЩ в Кайро, предвид възможността египетските сили за сигурност да блокират достъпа до него.

Съединените щати ще преразгледат позицията си по предоставянето на помощ на Египет в зависимост от развитието на събитията там, съобщи източник на Асошиейтед прес.

Редица страни, сред които Русия, Великобритания и Франция, също посъветваха своите граждани да не предприемат пътува до Египет, докато обстановката не се нормализира.

Европейският съюз призова египетските власти да освободят незабавно и без предварителни условия всички задържани участници в протестите срещу режима, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Тя призова Египет да възприеме спешно конструктивен и мирен подход, за да отговори на легитимните аспирации на гражданите за демократични и социално-икономически реформи.

Италия призова за незабавно прекратяване на всеки род насилие в Египет, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на министерството на външните работи.

"Италия следи с внимание и силно безпокойство" събитията в тази страна, се отбелязва в текста. Външното министерство посочва, че стабилността на Египет е приоритет за Италия и за целия регион, и подчертава, че е необходимо тя да бъде "консолидирана чрез конкретен и конструктивен диалог между институциите и гражданското общество".

Франция призовава за сдържаност и диалог в Египет, обяви министърът на външните работи Мишел Алио-Мари, цитирана от Франс прес. Тя даде израз на своето силно безпокойство по повод събитията в тази страна.

Великобритания подкани Египет да вземе под внимание легитимните искания на демонстрантите, за да избегне нови прояви на насилие или опит за революция, предаде ДПА.

"Невъзможно да бъде прогнозирано какъв ще е резултатът от" протестите в арабската страна, отбеляза британският министър на външните работи Уилям Хейг. В същото време той подчерта, че "правилният отговор" на протестите правителствата в Египет, Тунис и на други места, е съответните правителства да разберат "оплакванията и да (реагират на тях) по еволюционен път и чрез прокарване на необходимите реформи".

Австрия призова за незабавното освобождаване на египтянина Мохамед ел Барадей, бивш генерален директор на Международната агенция за атомна енергия и лауреат на Нобеловата награда за мир, предаде ДПА.

"Ако съобщенията са верни, (мярката) домашен арест (наложена на Барадей), трябва да бъде прекратена незабавно", поиска в комюнике канцлерът Вернер Файман.

Бившият шеф на базираната във Виена МААЕ, който е сред лидерите на египетската опозиция, живее в Австрия.

ЕС призова Египет да освободи задържаните демонстранти
netinfo