ЕС поздрави държавите, оставящи границите си отворени за бежанците от Сирия
ЕС поздрави държавите, оставящи границите си отворени за бежанците от Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Съветът на ЕС по външни работи прие днес заключения по повод обстановката в Сирия, в които поздрави държавите, оставили границите си отворени за сирийските бежанци. Посочва се, че приветствията са отправени най-вече към Турция, Ирак, Ливан и Йордания, чиито общества са показали „невероятна щедрост”.

Съветът подчертава важността от запазването на политиката на отворени граници пред бежанците - сирийци и палестинци. Министрите на външните работи насърчават и останалите държави, подслонили бежанци, като ги приканват да спазват международните си ангажименти.

Съветът потвърждава намерението да продължи подкрепата за обществата и правителствата, в чиито държави пристигат най-много бежанци. Отбелязва се, че държавите, приемащи сирийците, изпитват все по-голяма тежест и следва да получат финансова подкрепа в посрещането на хуманитарните нужди на бежанците, уточнява БТА.

В заключенията властите в Сирия и останалите участници в конфликта отново са призовани да осигурят незабавен и облекчен достъп на хуманитарните работници. Отбелязва се, че е необходима спешна имунизация на сирийското население заради задаващата се епидемия от детски паралич.