/ БГНЕС, архив
Помощи от фонд "Солидарност" на Европейския съюз (ФСЕС) на стойност от 34 млн. eвро, отпуснати за възстановяване в Гърция, Полша, Литва и България след природните бедствия през 2017 г., бяха одобрени от Комисията на Европейския парламент по бюджети. Това съобщиха от пресслужбата на ЕП.
 
Средствата, които следва да бъдат потвърдени на пленарно заседание в Страсбург и Съвета, включват 16 918 941 евро за възстановяване в Литва след продължителните дъждове и наводнения, които причиниха щети на отводнителни системи, язовири и пътища, както и земеделски земи през лятото и есента на 2017 г.

Бедствие в Бургаско, наводненията взеха жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Водното бедствие в Бургаско през 2017 / Дарик Бургас

Полша ще получи 12 279 244 евро за възстановяването на щетите от силните бури и проливни дъждове в три войводства - Куявско-Поморско, Поморско и Великополско, които унищожиха десетки хиляди хектара гори и реколта, както и транспортна и енергийна инфраструктура.
 
Гърция ще получи 2 535 796 евро за възстановяване на засегнатите части на остров Кос, който беше разтърсен от земетресението през юли 2017 г.
 
През есента на 2017 г., силни бури и дъждове също засегнаха района на Бургас, в резултат на което бяха причинени щети на мостове, дренажни канали и подпорни стени и на основната инфраструктура. Наводнението взе пет жертви и засегна 6000 души, като 142 жилищни и над 1200 нежилищни имоти бяха наводнени. Предоставените помощи на стойност от 2 258 225 евро ще покрият отчасти разходите за възстановителни дейности на основна държавна инфраструктура.

Снимки от водното бедствие в Бургаско през 2017 г.

Проектодокладът на Януш Левандовски (ЕНП, Полша) бе приет с 33 гласа "за" с 0 "против", и 0 "въздържал се". Необходимият проект на коригиращ бюджет No 4/2018 на докладчика Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), беше приет с 33 гласа "за" и 0 "против", и 0 "въздържал се".
 
Информационни фишове за помощите на ФСЕС за България, Гърция, Литва и Полша могат да бъдат намерени онлайн на страницата на Комисията. Допълнителна обща информация може да бъде открита в предложението на Комисията и в доклада на Парламента.
БТА