ЕС криминализира спама през чужд компютър?
ЕС криминализира спама през чужд компютър? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
ЕС криминализира спама през чужд компютър?
47808
ЕС криминализира спама през чужд компютър?
  • ЕС криминализира спама през чужд компютър?

Проект Европа Сега,

Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Да се криминализира използването на чужд компютър за изпращане на спамове и други нежелани съобщения чрез интернет - това е една от идеите, които се планира да залегнат в една цялостна европейска стратегия за киберсигурността. За нея съобщи евродепутатът Ивайло Калфин, чийто доклад за сигурността в интернет ще бъде готов в началото на 2012 г.

В документа българският евродепутат ще предложи към Европейската комисия да има специален координатор за сигурността в интернет, както и да бъде прието специално законодателство за защита на личните данни в мрежата.

"Това е тема номер едно за САЩ от миналата Среща на върха. Комисията започна да възприема идеята да се изработи цялостна стратегия по интернет сигурност. Тук влизат доста неща, като започнете от опазването на личните данни. Вашата идентичност и на всеки един от нас е около 70 долара, толкова струва идентичността. Това е пазар. Всичките ви възможни данни, които имате, толкова се продават. Разбира се, Вашият и моят не са интересни, но като се събере на 2 млн. души стават интересни от търговска гледна точка. Криминализирането на някои неща в интернет, като ботнет например. Това е, когато някой се включва и използва вашия компютър, без вие да знаете, за да изпраща спамове. Като се направи една такава цяла мрежа, ти не знаеш, че от твоя компютър се изпраща това нещо, но от твоят компютър започват да се изпращат реклами, спамове. В момента работим това нещо да се криминализира, защото твоето пространство, особено хардуера си е твой. Тук става дума за облачните технологии и се очаква да стане новата революция в интернет. Тогава, когато не си държиш данните на флашка или в хард паметта на компютъра, а ги държиш някъде", каза още Калфин.

Той допълни, че ще направи доклад, който да се приеме в началото на следваща година и в него ще предложи да има европейски координатор по тези теми.

„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията"