/ Gulliver/Getty Images
Европейският съюз покани иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Брюксел, за да бъде обсъдена деескалация на напрежението в страната след убийството на генерал Солеймани, предаде АФП.

Поканата дойде лично от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Срещата ще се състои в Брюксел.

Иранският постоянен представител в ООН: Убийството на Солеймани е "равносилно" на война

В съобщението до иранското външно министерство Борел "изразява дълбока загриженост за политическата обстановка и сигурността на гражданите" след убийството на генерал Солеймани.

Комисията за сигурност и отбрана на парламента на Иран ще предложи правителството да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ, съобщава арабският сателитен канал Al Arabiya, позовавайки се на изявление на представител на комисията.

Повод за жалбата са убийствата на генерал Касим Солеймани и шиитския командир Абу Махди ал Мухандис в нощта срещу петък.

Иран: САЩ нямат смелост да ударят 52 наши цели

Парламентът на Ирак заседава в неделя, когато се очаква да бъде дискутирано и присъствието на американските военни в страната. По-рано беше съобщено, че във връзка с последните събития Ирак вече е ограничил американските военни операции на своята територия. Съединените щати също заявиха, че намаляват дейностите си в Ирак, а НАТО обяви, че прекратява иракската програма за военно обучение. Освен това представители на иракската шиитска милиция, чиито командир загина в резултат на американската атака, се заканиха да започнат атаки на базите, използвани от американците в Ирак.

В същото време местни медии съобщават, че Вашингтон изпраща военен кораб в региона на Близкия изток с няколко хиляди пехотинци, за да защити американските интереси в региона.

Международната общност вече призова САЩ и Иран да се въздържат от военни действия.

БГНЕС