Ердоган присъства на парад в Баку
Ердоган присъства на парад в Баку / Gulliver/Getty Images
Парад на победата започна на Площада на свободата в Баку с участието на президентите на Азербайджан и на Турция Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган, съобщава РИА Новости.

В парада вземат участие над 3 хиляди военнослужещи, ще бъдат представени до 150 единици военна техника. Очаква се преминаването на турски военни.

На събитието присъства турският президент, който пристигна в Баку на двудневна визита вчера. „Армения трябва да се вразуми“, заяви Ердоган. „Арменските политици, диаспората, те обрекоха народа си на нещастие. Ако арменският народ може да си научи урока от Карабахската война, то в региона ще започне нова ера “, подчерта президентът на Турция.

На 27 септември военните действия в Нагорни Карабах, което стана продължение на конфликта, започнал през 1988 година.

На 9 ноември ръководителите на Русия, Армения и Азербайджан приеха съвместно изявление за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах от 10 ноември. Руски миротворци бяха изпратени в района на Карабах.

Арменските граждани възприеха подписването на споразумението като предателство и капитулация, във връзка с което в Ереван се проведоха протести с искане за оставката на премиера Никол Пашинян.

В съответствие със споразумението, регион Агдам попадна под контрола на Азербайджан на 20 ноември, регион Келбаджар - на 15 ноември и региона Лачин - на 1 декември.

Превод и редакция: DarikNews