Ердоган подкрепи Македония в спора й за името с Гърция
Ердоган подкрепи Македония в спора й за името с Гърция / снимки: Reuters

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган подкрепи позицията на Македония в спора й за името на страната с властите в Гърция.

Македония трябва да получи заслуженото си място в НАТО и Европейския съюз. Македония има естественото право да използва собственото си наименование, за мен гръцката позиция е неразбираема. Това каза Ердоган по време на официалната му пресконференция в Скопие с неговия колега Никола Груевски.

"Съвсем естествено е Македония да използва конституционното си име, с което стана независима държава. За нас гръцката позиция е неразбираема и несправедлива. Ние не приемаме допълнително уточнение към името като - Горна, Долна или Северна. Живеем в глобален свят където трябва да царства мирът и разбирателството", каза още той.

Македония и Турция нямат открити политически въпроси, предава БГНЕС. Ние ще задълбочим двустранните ни отношения и по-специално в областта на икономиката и търговията. Турция ще продължи да подкрепя Македония в процеса на нейната евроатлантическа интеграция. Двете държави имат обща история и култура. Аз лично ще се ангажирам за по-големи турски инвестиции в Македония, подчерта още Ердоган.

Никола Груевски благодари на Турция за подкрепата, която дава тази страна за членството на Македония в НАТО и запазването на идентичоността.

Ердоган подкрепи Македония в спора й за името с Гърция
netinfo