Всички деца в училищата рано и късно ще бъдат изложени на коронавируса и до Коледа неваксинираните от тях ще го прекарат. Това твърди гръцкият професор по епидемиология Никос Сипсас, цитиран от телевизия Скай.

Над 1700 са положителните за COVID-19 за денонощие

Той предупреждава, че вече има много данни за деца, които боледуват от т.нар. "дълъг ковид" със силна умора, депресия, смущения в различни органи като белите дробове и сърцето. Същевременно вариантът Делта много по-често засяга децата от оригиналния щам на коронавируса, като същевременно те могат да заразят възрастните и уязвимите групи. Той заяви, че родителите трябва да вземат решение за децата си дали да изберат ваксината, която носи съвсем минимален риск, или боледуването от COVID-19. В Гърция децата на възраст над 12 години могат да се ваксинират при съгласие от родителите им.

Сипсас съобщи, че средната възраст на хоспитализираните пациенти в момента е 50 години, като 85 процента са неваксинирани, а 15 процента са ваксинирани.

Ваксинираните пациенти са предимно възрастни или с придружаващи заболявания, които компрометират имунната им система.

Над 1 млрд. ваксинирани срещу COVID-19 в Китай

По отношение на прогнозата му за края на пандемията Сипсас смята, че тя ще е приключила до следващото лято, докогато практически всички или ще са ваксинирани, или ще са прекарали вируса по един или друг начин и ще са придобили някакъв имунитет. Тази прогноза според него ще се сбъдне, ако не се появи някоя катастрофална мутация на коронавируса, което не смята за вероятно, или не бъде внесен нов вариант от Африка, където ваксинацията е много ниска и в момента се намира "горещата точка" на пандемията.

Сипсас казва, че пандемиите не продължават повече от три години, т.е. ще има взрив до Коледа, след което ще започне постепенен спад и след Великден обществото ще се върне към определена нормалност.