Енергийна криза грози Балканите, според Генч Рули
Енергийна криза грози Балканите, според Генч Рули / cнимкa: БГНЕС

Албанският министър на икономиката, енергетиката и търговията Генч Рули смята, че всички страни от Югоизточна Европа ще бъдат изправени пред недостиг на електроенергия в следващите пет години.

Според Рули "в момента държавите от региона имат нужда от спешни инвестиции и по-голямо сътрудничество". Албанските експерти се присъединиха към загрижеността на македонците и българите във връзка с енергийните трудности, с които се очаква да се сблъска целият регион в близките пет години, съобщава албанската преса. Според албанските експерти "над две десетилетия без планиране и инвестиции в региона ще доведат до значителни последици за живота на гражданите и за икономическото бъдеще".

Енергийният експерт Бойко Нимиц твърди, че на Балканите има все по-малко енергия и тя се използва изключително лошо. Хърватия изразходва два-три пъти повече от Албания, но в същото време два-три пъти по-малко от Германия. В Германия се произвеждат стоки за 6 долара от всеки използван киловат, докато в Албания само за 1,9 долара за същата енергия, каза експертът. Албания, Косово и Черна гора през последните години преживяват дълбока енергийна криза и дълги рестрикции в снабдяването с електрическа енергия. Македония, въпреки големите трудности, успя много по-добре да се справи с положението, се казва в анализа на албанския вестник „Шкип”.