Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх във Великобритания
Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх във Великобритания / Guliver/Getty Images

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория по продължително царуване. Днес в 17.30 часа по Гринчуич или в 19.30 часа българско време кралицата е прекарала на трона 23 226 дни, 16 часа и 23 минути. Елизабет Втора вече е най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания.

Елизабет Втора е и най-дълго царувалата жена в света. По време на пребиваването й на трона са се сменили 12 министър-председатели на Великобритания. По години на престола тя отстъпва място само на тайландския крал Пумипон Адулядет, който е на 87 години. Той е царувал 69 години.

Принц Филип - силата и опората на най-дълго властвалия британски монарх

Кралицата на Великобритания е най-много пътувалият монарх в света - тя е направила 270 официални посещения в 128 държави. Елизабет Втора не бе планирала никаква церемония за днес.

Британците все пак имаха възможност да видят своя монарх и да изразят ентусиазма си по време на откриването на нова железопътна линия в Шотландия. Придружена от съпруга си принц Филип, кралицата, която носеше палто и шапка в тюркоазен цвят, се качи във влак, за да пътува по маршрута от Единбург до селището Туидбанк близо до границата с Англия. След пристигането си Елизабет Втора произнесе кратка реч.

Британците искат монархията да бъде запазена завинаги

Кралицата каза, "никога не се е стремила" към пищни тържества по повод на историческата дата, но добави, че е "трогната от добротата" на своите поданици. "Благодарна съм на всички вас - както в родината, така и зад граница", заяви Елизабет Втора, не забравяйки за жителите на 53-те страни от Общността на нациите, обединяваща колониите и доминионите на бившата Британска империя.

Източник: БТА