Карлос Гон
Карлос Гон / Gulliver/Getty Images, архив
Двама американски граждани, баща и син, заподозрени, че са помогнали на бившия шеф на "Нисан" (Nissan Motor Co.) Карлос Гон да избяга от Япония през 2019 г., скоро ще бъдат предадени на японските власти, съобщи днес агенция Киодо, като се позова на източници, запознати с въпроса.

Токийската прокуратура е изпратила сътрудници в САЩ да арестуват двамата американци - Майкъл Тейлър, на 60 години, бивша "зелена барета" и сина му Питър Тейлър, на 28.

Двамата американци, които бяха задържани през май м.г. в Масачузетс от американските власти по искане на Япония, загубиха съдебната битка срещу екстрадицията. След като през октомври Държавният департамент на САЩ одобри предаването им на Япония, обжалването им бе отхвърлено от федерален съд в Масачузетс и на по-висока инстанция в Бостън, а след това и от Върховния съд на САЩ през февруари т.г.

Турция обвини седем души за бягството на Карлос Гон

Японските прокурори са се сдобили със заповед за задържане и на Джордж Зайек, американски гражданин от ливански произход, за когото се предполага, че е съдействал за бягството на Гон заедно с Тейлър баща и син.
БТА