Експерти от ООН алармират за грубо нарушаване на човешките права в Сирия
Експерти от ООН алармират за грубо нарушаване на човешките права в Сирия / снимка: Reuters

Експертите от анкетната комисия на ООН по сирийския конфликт препоръчаха на Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд. Те отбелязаха, че и сирийските военни, и бунтовниците извършват военни престъпления и грубо нарушават човешките права, предаде Франс прес.

"Препоръчахме докладът ни да бъде предаден на Съвета за сигурност, за да може той да вземе подходящите мерки с оглед сериозността на нарушенията и престъпленията, извършени от правителствените войски и милиции, както и от антиправителствени групи", заяви председателят на анкетната комисия Паулу Пинейру пред Съвета на ООН за човешките права в Женева.

В подготвителен документ бразилският дипломат и преподавател посочи, че като прави тази препоръка комисията припомня, че в контекста на Сирия, единствено Съветът за сигурност има правомощията да сезира Международния наказателен съд, предава БТА.

Анкетната комисия на ООН е изготвила нов списък на сирийски лица и групи, заподозрени в извършване на военни престъпления, които трябва да бъдат съдебно преследвани, предаде Ройтерс.

Пинейру заяви, че все повече чужденци, включително джихадисти, действат в Сирия. Някои от тях се присъединяват към бунтовниците, а други действат самостоятелно. "Подобни елементи тласкат към по-радикални позиции антиправителствените бойци, които също извършват престъпления", предупреди Пинейру.