Експерт по ядрена физика загина при бомбена експлозия в Техеран
Експерт по ядрена физика загина при бомбена експлозия в Техеран / снимка: БГНЕС, архив

Университетски преподавател, експерт по ядрена физика, загина при бомбена експлозия в Техеран, съобщи иранската държавна телевизия Прес ТВ, цитирана от БТА. Професор Масуд Али Мохамади от Техеранския университет бил убит при взрив на бомба с дистанционно управление, прикрепена на мотоциклет, недалеч от дома му в квартал Гейтарие. 

В съобщенията на иранските държавни медии не се уточнява дали убитият е бил свързан с ядрената програма на Иран, за която Западът подозира, че цели да създаде ядрени оръжия. "Масуд Али Мохамади, ангажиран с революцията преподавател от Техеранския университет, стана мъченик при терористична проява на антиреволюционни елементи сред арогантните сили", се казва в сайта на иранската телевизия ИРИБ. Формулировката навежда на мисълта, че Мохамади е бил близък до властта и е имал и политически отговорности, отбелязва Франс прес.

Иран обикновено използва израза "глобалната арогантност" по адрес на западните си противници, отбелязва Ройтерс. Държавната телевизия от своя страна твърди, че бомбата била заложена от "ционистки и американски агенти". Телевизията не посочи източника на информацията си, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията отбелязва, че Иран предпочита да не споменава името на държавата Израел, като вместо това използва израза "ционистки режим". Иранската държавна агенция ИРНА предаде, че засега не е ясно колко души са загинали при експлозията, давайки да се разбере, че е възможно да има и други жертви.

Иранското министерство на външните работи обвини Израел и Съединените щати, че са замесени в днешното убийство в Техеран на професора по ядрена физика Масуд Али Мохамади, предаде Ройтерс. Според говорител на външно министерство първоначалното разследване на терористичния акт открива в него "признаци за триъгълника на порочността, включващ ционисткия режим, Америка и наетите от тях агенти". Той каза, че премахване на иранските ядрени учени със сигурност няма да спре научния и техническия прогрес на Ислямската република.

Генералният прокурор на Техеран Абас Джафари Долатабади също обвини за бомбеното нападение Съединените щати и Израел. "Предвид факта, че мъченикът Масуд Али Мохамади бе физик и ядрен учен, най-вероятно разузнавателните служби ЦРУ и Мосад са замесени в неговото убийство", каза той.

Отговорност за убийството на Мохамади пое организацията "Дружество за иранска монархия", предаде ИТАР-ТАСС, позовайки се на иранската информационна агенция Фарс. Организацията, чиито членове активно са участвали в уличните протести в Иран, си поставя за цел сваляне на ислямския режим, създаване на светска държава и възстановяване на иранската монархия.

Убитият професор по ядрена физика е подкрепял публично протестите на опозицията срещу преизбирането през юни миналата година на президента Махмуд Ахмадинеджад, предаде Асошиейтед прес. Ученият е бил в центъра на неотдавнашните демонстрации, организирани от опозиционно настроени студенти. Името на Мохамади освен това фигурираше в списъка на 240 университетски преподаватели, подкрепили опозиционния кандидат Мир Хосейн Мусави преди президентските избори през юни. Твърдолинейни привърженици на режима призоваха на улични митинги за убиване на опозиционни лидери, отбелязва Асошиейтед прес.