Комисията ще предложи промени в областта на миграцията и убежището
Европейската комисия представи днес работната си програма за годината. Предвижда се тази година комисията да предложи промени, с които целта за постигането на икономика без използването на полезни изкопаеми до 2050 г. да се превърне в закон.

Комисията ще изготви стратегия за използването на неличните данни в цифровата икономика, предложения за осигуряване на справедливи минимални заплати за работниците в ЕС, инициативи за справедливо данъчно облагане. До края на годината ЕК ще разработи нови стратегии за работа с държавите от Африка и Западните Балкани. Комисията ще предложи подобрения на процеса на присъединяване към ЕС.

ЕС: Ще проучим предложението на Тръмп за Палестина

ЕК ще предложи промени в областта на миграцията и убежището, както и стратегия за сигурност, с която се оказва подкрепа на държавите в борбата с тероризма и организираната престъпност, предотвратяването и откриването на хибридни заплахи, за повишаване на киберсигурността и устойчивостта на критичната инфраструктура.

Комисията възнамерява да използва повече възможностите си за стратегическо прогнозиране, за да открива дългосрочните тенденции, да подобри определянето на целите си и да предприема подходи, съобразени с фактите. Целта ще бъде политиките да водят до осезаеми резултати и да улесняват живота на хората и дружествата, се посочва в съобщението на ЕК.