ЕК отказа да се криминализира отричането на престъпленията на комунизма
ЕК отказа да се криминализира отричането на престъпленията на комунизма / www.sxc.hu

Европейската комисия отхвърли искането на някои източноевропейски страни да се криминализира отричането на престъпленията на комунистическите режими по същия начин, както някои държави в Европейския съюз забраняват отричането на Холокоста, пише британския в. "Гардиън".

Шест страни изпратиха миналата седмица писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, в което призоваха да се наказва "публичното извиняване, отричане и сериозното омаловажаване на престъпленията на тоталитаризма".

Външните министри на Литва, Латвия, България, Унгария, Румъния и Чехия заявиха, че към престъпленията на комунизма би трябвало да се прилагат същите стандарти, както към престъпленията на нацизма.

Според ЕК обаче мненията по тази тема са доста разделени и няма правна основа за действия от страна на Брюксел, допълва БТА.

"Няма консенсус по този въпрос. Различните държави членки имат рязко различаващи се подходи", каза говорителят на Рединг Матю Нюман.

По думите му ЕК се отнася "много сериозно" към въпроса. Според него обаче "на този етап не са налице условията, за да се направи законодателно предложение".