/ thinkstock
Ще дойде време за поуки и оценки на допуснатите грешки, но сега работим за овладяване на епидемията от Ковид-19. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали институцията следи и как би коментирала съобщенията за произход на заразата от лаборатория в китайския град Ухан.

Говорителят отрече ЕК да е запозната със съдържанието на цитираните от медиите в САЩ грами, според които в посочената лаборатория е било допуснато прехвърлянето на вируса SARS-CoV-2 от прилеп на човек. Няма съобщения защитата на грамите да е бил свалена, а това е поверителна вътрешна кореспонденция, обясни той. Не коментираме подобни публикации, каза говорителят по повод съобщенията за предупреждения към Държавния департамент на САЩ за недостатъчната сигурност във въпросната лаборатория още преди две години.

Когато извличаме поуките, ще потърсим какво да подобрим занапред в системите, в подготовката и по въпроса за сътрудничеството, добави говорителят на ЕК. По неговите думи стремежът ще бъде поуките да послужат да се избегне повторение на подобна криза.