ЕК е обезпокоена заради поредното екстрадиране на роми от Франция
ЕК е обезпокоена заради поредното екстрадиране на роми от Франция / снимка: Reuters

Европейската комисия изразява безпокойство от новите актове на екстрадиране на роми от Франция и проверява дали това не става в нарушение на законите на ЕС, предаде РИА "Новости", като се позова на говорител на комисията.

На 9 август в предградие на френския град Лил, до границата с Белгия, бяха демонтирани лагери, обитавани от около 350 роми; преди това подобни мерки бяха взети в Лион и Париж, посочва агенцията, предава БТА. В резултат около 240 румънски роми доброволно отлетяха със самолет за Букурещ, след като получиха парични помощи.

Офисът на еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг изяснява дали са спазени европейските правила, твърди източникът на РИА "Новости".

В края на юли 2010 г. след безредиците, предизвикани от ромски имигранти, френските власти закриха над 200 техни лагера и започнаха да екстрадират незаконно пребиваващите роми в България и Румъния. По данни на френското правителство тогава са били екстрадирани 979 роми, от които 828 са напуснали Франция доброволно в замяна на парична компенсация (по 300 евро на възрастен и по 100 евро на дете).