Един от нападателите на полицейското поделение в Ереван застреля полицай
Един от нападателите на полицейското поделение в Ереван застреля полицай / БГНЕС

Снайперист от групата въоръжени мъже, която от две седмици е окупирала полицейско поделение в Ереван, уби полицай, предадоха световните агенции.

Снайперистът откри огън от комисариата и уби един от полицаите, намиращ се в кола, паркирана на 350-400 метра от участъка, обяви говорителят на арменската полиция Ашот Ахаронян. Той поясни, че убитият е Юрий Тепаносян. Той е роден през 1986 г. и е имал три малки деца. Застрелян е в главата.

Отново сблъсъци в арменската столица

Това е вторият убит полицай от началото на кризата в Ереван. По време на щурма на полицейското поделение на 17 юли нападателите убиха заместник-командира на полицейската част полковник Артур Ваноян. Тогава редица полицаи бяха ранени. Няколко полицаи бяха ранени и по време на преговорите с нападателите в следващите дни.

Нападателите, окупирали полицейското поделение, са привърженици на намиращия се в затвора опозиционен лидер Жираир Сефилян. Те искат неговото освобождаване и оставката на президента на Армения Серж Саркисян. Първо те бяха взели няколко заложници от персонала на поделението, но после ги пуснаха. В сряда те задържаха в плен трима членове на медицински екип, влезли в сградата, за да окажат помощ на ранени сред нападателите. Единият от тези нови заложници впоследствие беше освободен.

Въоръжените нападатели в Ереван взеха още заложници

Миналата нощ в Ереван имаше демонстрация в подкрепа на хората, окупирали поделението. Стигна се до сблъсъци и бяха ранени над 70 души. Няколко десетки души бяха арестувани.

Силите на реда бяха дали до днес до 13 ч. по Гринуич ултиматум на нападателите да се предадат. Ако не го направят, те заплашиха да открият огън по тях. Ултиматумът изтече и след това отекна стрелбата, довела до смъртта на полицая.

Източник: БТА