Джордж Ентуисъл е новият генерален директор на Би Би Си
Джордж Ентуисъл е новият генерален директор на Би Би Си / снимка: БГНЕС, архив

Управителният съвет на Би Би Си номинира досегашния директор на визуалната дирекция Джордж Ентуисъл за генерален директор на британската радиотелевизионна корпорация, предаде Ройтерс.

Ентуисъл ще встъпи на новия си пост на мястото на досегашния генерален директор Марк Томсън, но с по-ниска годишна заплата - 450 хил. лири, докато Томсън получаваше 671 хил. лири.

В надпреварата за ръководния пост Ентуисъл надделя над колежката си Каролайн Томсън, ръководителка на оперативната служба на Би Би Си. В късия списък с кандидатите бе и шефът на медийния регулатор "Офком" Ед Ричардс.

Ентуисъл бе отговорен за отразяването на процесията по Темза в дните на честването на Диамантения юбилей на кралицата. Мнозина зрители критикуваха телевизионните предавания от проявата като олекотени и недостатъчно сериозни, отбелязва БТА.

Първостепенна задача на новия генерален директор е да подготви корпорацията за промените в закона за Би Би Си, чието действие изтича през 2016 година. Законът определя как се финансира корпорацията, как работи и как се управлява.

Марк Томсън прекара на поста генерален директор на Би Би Си осем години, през които бе подложен на натиска на медийната империя на Рупърт Мърдок и на големи съкращения в бюджета на компанията. Томсън зае поста през 2004 година, когато Би Би Си бе в криза заради публичния й конфликт с правителството заради начина, по който отразяваше войната в Ирак.