Джордж Буш на неофициална среща с Никола Саркози
Джордж Буш на неофициална среща с Никола Саркози / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш ще се срещне днес за пръв път с новия си френски колега Никола Саркози. Разговорите целят единствено установяването на лични контакти, чийто недостиг видимо се отрази на отношенията с бившия президент на Франция Жак Ширак, предаде Франс прес.

Няма предварителна програма за срещата на президентската двойка Джордж и Лора Буш с г-н и г-жа Саркози в семейната резиденция Кенебънкпорт в щата Мейн. Засега е предвиден само обяд в тесен кръг, по време на който се очаква Буш да почерпи гостите си с омари - местния специалитет.

И обядът, и разговорите ще имат изцяло частен характер. Не се изключва да бъде отделено време и за морски риболов. При удобен случай обаче двамата ръководители ще поговорят и за проблемите, пред които са изправени двете страни, допълни говорител на Белия дом.

Семейство Саркози тази година летува на няколко десетки километра от Кенебънкпорт, където Джордж Буш пристигна в четвъртък, официално за да присъства на сватба в околностите през уикенда. Съпругата му обаче бе отправила покана за гостуване към френската президентска двойка по време на срещата на върха на развитите държави през юни.

Според Белия дом срещата е напълно неофициална, отбелязва АФП, цитирайки говорителя на Белия дом Тони Сноу: "Дневният ред е: защо не наминете да ни видите, нека да се запознаем!"

Буш и Саркози може да се задълбочат повече в големите проблеми по-късно, на официалната им среща, която според говорител на Белия дом ще се състои "по някое време през есента".

Противниците на Саркози във Франция го критикуват заради проамериканските му настроения, но отношението към него в САЩ е положително заради имиджа му на потомък на имигранти и волеви лидер. Според наблюдателите Буш и Саркози са далеч по-близки по стил, отколкото Буш и предишният френски президент Ширак.

"Явно сме в зората на нова ера в отношенията с французите и това е добре", заяви Сноу.

От двете страни на Атлантика изтъкват, че раните от войната в Ирак, срещу която Ширак се противопостави, вече са се затворили или поне са на път да заздравеят, посочва АФП.

"Близки съюзници от над 200 години, САЩ и Франция може да имат разногласия отвреме навреме по конкретни поводи. Много тясно обаче си сътрудничим по повечето въпроси", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност при президента на САЩ Гордън Джондроу.