Джеймс Джоунс е новият пратеник на САЩ за Близкия изток
Джеймс Джоунс е новият пратеник на САЩ за Близкия изток / снимкa: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс назначи за свой специален пратеник по въпросите на сигурността в Близкия изток генерала в оставка Джеймс Джоунс, бивш главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, предаде Ройтерс.

Основната задача на Джоунс ще бъде да оценява възможностите на палестинските сили за сигурност в сравнение с израелските, предаде ДПА. Той ще работи и по по-широк кръг от въпроси на сигурността в Близкия изток, включително засягащи Израел и неговите съседи.

Изборът на Джоунс за съветник на Райс бе оповестен само ден, след като на конференцията в Анаполис президентът Джордж Буш постигна споразумение между премиера на Израел и палестинския президент за подновяване на преките мирни преговори. Оповестено бе, че целта е до края на идната година да има израелско-палестинско мирно споразумение.

Представяйки Джеймс Джоунс на новото му поприще, Кондолиза Райс подчерта, че изграждането на сигурност в Близкия изток е най-надеждният път към мир в региона и изтъкна, че генерал Джоунс е най-добрият избор, най-подходящият човек, който да ръководи усилията на САЩ в тази насока.

Джоунс, който публично е критикувал начина, по който администрацията на Буш действаше по време на иракската война и веднага след това, заяви, че очаква с нетърпение новите си задачи, които са от изключителна важност. Предполага се, че той ще има по-големи пълномощия от ген. Кийт Дейтън, предишния регионален координатор на САЩ по въпросите на сигурността, отбелязва Ройтерс.

Джоунс е учил в Дипломатическата школа на Джорджтаунския университет, командвал е Корпуса на морските пехотинци на САЩ, а от 2003 до 2006 година бе главнокомандващ Обединените сили на НАТО в Европа. Той наблюдаваше навлизането на НАТО в Афганистан през 2003 година, първата операция на пакта извън традиционните му евроатлантически граници. Известен е със своята прямота и откровеност, умее да общува с медиите.