Държавни служители и железничари стачкуваха срещу Саркози
Държавни служители и железничари стачкуваха срещу Саркози / снимка: БГНЕС
Стотици хиляди държавни служители спряха работа във Франция и се присъединиха към стачкуващите от една седмица железничари. Това е кулминацията на протеста срещу социалните реформи, които президентът Никола Саркози смята за абсолютно необходими за реформирането на страната, предаде Франс прес.

Десетки хиляди демонстранти се стекоха по улиците на много френски градове, включително в Париж, където начело на колоната беше издигнат плакат с надпис: "Заедно за заплатите, работните места и обществения сектор".

На седмия ден от стачката в железопътния транспорт срещу плана на правителството да увеличи необходимия за пенсиониране трудов стаж в бранша,  спряха работа и 39 процента от общо 900 000 учители (60 на сто според синдикатите). По павилионите нямаше вестници, а някои полети на самолетите на парижките летища Роаси и Орли бяха отменени или се движеха със закъснение заради временно спиране на работа на авиодиспечерите.

Дясното правителство, което изчисли, че загубите, предизвикани от транспортната стачка ще бъдат над 300 млн. евро дневно, се надява този "черен вторник" да бъде кулминацията на протестите преди началото на преговорите с представители на служителите от френските железници.

Движението на парижкото метро и влаковете беше силно нарушено въпреки известно подобрение вчера. Очаква се тази ситуация да продължи, което предизвиква все по-голямо раздразнение у пътниците.

Държавните служители (общо 5,2 милиона) протестират срещу плана за съкращаване на 22 900 работни места през 2008 година, половината от които в системата на образованието. Те искат и увеличение на заплатите, тъй като повишаването на покупателната способност бе една от основните идеи в предизборната програма на Саркози.

Но докато протестът на държаните служители се посреща с одобрение от обществото (53 процента), стачката в жп транспорта не се подкрепя масово от французите.

Вълненията засягат и университетите. Половината от общо 85 висши учебни заведения във Франция са блокирани или учебният процес е нарушен от студентите. Младежите протестират срещу закона за автономията на университетите, която според тях ще доведе до приватизация на висшето образование.

От Френската революция насам излизането по улиците е една от основните характеристики на френската демокрация и няма признаци тя да губи сила под управлението на Никола Саркози, отбелязва Ройтерс. Според агенцията французите и сега излязоха по улиците, но не се задава революция.