На свое пленарно заседание депутатите от руската Държавна дума приеха изявление във връзка с разстрела на руски военнопленници от украински националисти. В текста се призовават парламентите на държавите по света да осъдят престъпленията на режима в Киев.

Документът е внесен за разглеждане в понеделник от комисиите по отбрана и международни въпроси, съобщи ТАСС. В него се казва, че депутатите „бяха възмутени от новината за поредното кърваво престъпление, извършено от киевския режим - разстрела на руски военнослужещи, попаднали в плен".

ООН: Мнозина руски и украински военнопленници са подлагани на мъчения

"Депутатите от Държавната дума призовават парламентите на държавите по света да осъдят недвусмислено престъпленията на киевския режим и да помогнат за изправянето пред съда на преките извършители на нечовешкото убийство, както и на техните покровители", се казва в изявлението.

Подчертава се, че умишленото убийство на военнопленници "е грубо нарушение от страна на Украйна на международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция за третиране на военнопленници от 1949 г., и на международното право в областта на правата на човека, включително Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание от 1984 г.".

Резолюцията и изявленията на Думата ще бъдат предадени на президента на Русия, на руското правителство и на Съвета на федерацията. Освен това документите ще бъдат изпратени на Междупарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Организацията на Договора за колективна сигурност, Междупарламентарната асамблея на държавите от ОНД, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на ОССЕ и на парламентите на държавите - членки на ООН.

„Станалите публично достояние кадри от садистичното клане за пореден път потвърдиха нацисткия характер на властите в Киев, които от дълго време насърчават убийствата, изтезанията и издевателствата над цивилни граждани и военнопленници", посочват депутатите от Думата. В тази връзка те предлагат на колективния Запад "да откаже да подкрепя неонацистката идеология и въплъщаването на нейните принципи в действията на днешна Украйна, чиито лидери с провокациите си и ескалацията на насилието тласкат света към глобална катастрофа".

Русия и Украйна си размениха военнопленници

По-рано Следственият комитет на Русия откри наказателно дело във връзка с масовия разстрел на пленени руски военнослужещи от украинските въоръжени сили. В петък пресслужбата на Следствения комитет съобщи, че причината за делото е видеозапис, на който се вижда как украински военнослужещи разстрелват най-малко 11 невъоръжени руски военнослужещи, заловени на територията на Луганската народна република.

БГНЕС