/ screenshoоt/vbox7
Владимир Путин разпореди да се отпусне максимална помощ
Руският президент Владимир Путин поиска тази сутрин нов доклад за ситуацията в мината в град Соликамск (около 1500 км североизточно от Москва), където снощи стана авария.
 
Държавният глава разпореди да се отпусне максимална помощ на роднините на загиналите и да бъдат всестранно проучени причините за трагедията. Това съобщи пред журналисти губернаторът на Пермския край Максим Решетников, предаде ТАСС.
 

След пожар и задимяване спасители са открили в мината за добив на поташ - собственост на компания "Уралкалий", телата на осем души, съобщиха по-рано местните власти.
 
Правителството на Пермския край ще изплати на семействата на жертвите, сред които има много малолетни деца, по 1 млн. рубли, заяви губернаторът Решетников.
 
Телата на осем души са открити в мина в руския град Соликамск

По-рано бе съобщено, че организацията подизпълнител "УС-30", чиито работници са загинали в мината, ще изплати на семействата им по 2 млн. рубли. Отделни суми са предвидени за лицата на пълна тяхна издръжка. Освен това ще бъдат изплатени и застраховки - по около 1 млн. рубли за всеки загинал.
 
Осем души от общо 17-те, работили в мината по време на инцидента, не пострадаха и успяха да излязат на повърхността, напомня ТАСС. Спасители издирват в момента последния от деветимата миньори, блокирани под земята по време на пожара. Подготвя се изваждането на откритите тела.
 

На местопроизшествието действа оперативен щаб. Представители на "Уралкалий" съобщиха, че пожарът е избухнал на дълбочина 340 м при строителни работи в нова минна шахта, дълбока 500 м. Местният клон на руското федерално следствие е образувал по случая наказателно дело за нарушение на нормите за сигурност, причинило смъртта на трима и повече души.
БТА