Дьо Вилпен отиде в Бейрут за подкрепа
Дьо Вилпен отиде в Бейрут за подкрепа / netinfo

Френският премиер Доминик дьо Вилпен, който пристигна в Бейрут, за да демонстрира подкрепата на Франция за Ливан, призова Хизбула и Израел да постигнат примирие и предложи в Южен Ливан да бъдат разположени международни наблюдатели, съобщиха

осведомителните агенции. Френският премиер подчерта, че за да спре кръвопролитният конфликт, трябва да бъдат освободени двамата отвлечени израелски войници, а двете страни да прекратят военните действия.

На пресконференция след разговора си с ливанския премиер Фуад Синьора Дьо Вилпен подчерта, че най-важно сега е спирането на огъня и намирането на механизъм, приемлив за всички страни в конфликта. Предлаганата от Франция мисията от наблюдатели би могла да помогне на ливанското правителство да разшири властта си на територията на цялата страна, каза още Вилпен.

Независимостта, суверенитетът и свободата на Ливан за нас са абсолютен приоритет и те трябва да бъдат изцяло зачитани, заяви френският правителствен ръководител.

Вечерта той се качи на гръцкия ферибот, превозващ евакуиращи се от Ливан френски и чужди граждани, вдъхна кураж на пътниците и благодари на медицинския, дипломатическия и военния персонал.

Франция и Ливан имат исторически връзки, тъй като от края на Първата световна война до получаването на независимостта си през 1943 г. Ливан бе управляван от Франция с мандат на Обществото на народите.