Двама руснаци са били отвлечени в Судан
Двама руснаци са били отвлечени в Судан / снимка: БГНЕС, архив

Двама руснаци са били отвлечени в Судан, предаде ТАСС, като се позова на посолството на Руската федерация в африканската държава. Те са били похитени в размирната западна област Дарфур на 29 януари. По-рано суданските власти съобщиха, че двама чужденци, работещи за авиокомпания, имаща договор с ООН, са били отвлечени.

Вчера бе съобщено, че след няколко дни в плен шестима българи са освободени от бунтовниците в Судан. На 26 януари хеликоптер на българската авиокомпания "Хели Ер", изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, бе принуден да кацне в южната част на Судан, в района на град Кaдугли. Шестима български граждани - трима души екипаж и трима механици, бяха задържани от бунтовническата групировка "Народно движение за освобождение на Судан-Север". Това е северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.

Преговори за освобождаването на българите се водеха от представители на ООН на място. За освобождаването на сънародниците ни не бе поискан откуп.

През януари 2011 година трима български пилоти на същата авиокомпания, които също работиха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая в суданската провинция Западен Дарфур. Тогава тримата бяха освободени след 145 дни в плен.