Двама от атентаторите на Острова били наркотрафиканти
Двама от атентаторите на Острова били наркотрафиканти / снимка: BGNES

Дваматот арестуваните по силата на антитерористичното законодателство вчера в Северозападна Англия са задържани във връзка с наркотици. Това обявиха от британската полиция, предаде Асошиейтед прес.

Във вторник полицията в Блекбърн (на 350 километра северозападно от Лондон в графство Ланкашър) арестува двама мъже в промишлена зона на града. "След претърсване на сградите в района полицията може да потвърди, че те са били използвани за отглеждане на канабис", обявиха от полицията в Ланкашър. Двамата задържани остават в ареста за по-нататъшно разследване.

Същевременно британската медицинска общност бе шокирана от информациите в печата, че повечето от осемте заподозрени, арестувани след неуспешните атентати в Лондон и Глазгоу, са се оказали медици с чуждестранен произход. Според множество медии шестима от арестуваните във връзка с разследването са или лекари, или студенти по медицина.

"Задачата на професията ни е лекуването на хората", възмущава се председателят на Британската асоциация на чуждестранните лекари Прасат Рао на страниците на вестник "Гардиън".

Британското здравеопазване от дълго време е принудено да набира чуждестранни кадри, заради недостатъчния медицински персонал в страната. Предполагаемото участие на чуждестранни медици в опитите за атентати повдига въпроса за ефикасността на процедурите за набиране на чуждестранен медицински персонал.