Директорът на операта в Лондон ще оглави Би Би Си
Директорът на операта в Лондон ще оглави Би Би Си / снимка: Reuters

Директорът на Кралската опера Тони Хол ще бъде новият генерален директор на Би Би Си, съобщи самата телевизия Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Хол, бивш шеф на новините в медията, ще заеме мястото на Джордж Ентуисъл, подал оставка по-рано този месец след скандал за педофилия, който разтърси медийната организация.

Председателят на управителния съвет на медийната корпорация Лорд Патън заяви, че "Хол е подходящият човек да изведе Би Би Си от сегашната криза". Неговият журналистически опит ще бъде "безценен в момент, когато Би Би Си се стреми да поправи репутацията си", каза също Лорд Патън.

Тони Хол, който носи благородническата титла лорд Бъркенхед, ще поеме поста от сегашния и. д. директор Тим Дейви в началото на март с годишна заплата 450 000 лири, предава БТА.

"Тони Хол е вътрешен, а не външен човек и той познава начина на работа и поведение, които правят Би Би Си най-добрата медийна институция в света", каза Патън.

"Последните осем седмици бяха много травмиращи за Би Би Си, но този важен ден бележи началото на нов етап. Главното предизвикателство ще бъде да върнем доверието на публиката. Надявам се да подкрепите Тони Хол", обърна се той към членовете на управителния съвет.

Джордж Ентуисъл, предшественикът на Тони Хол, напусна на 10 ноември след 54 дни на поста, след като в предаването "Нюзнайт" лорд Макалпайн неоснователно бе обвинен в сексуално насилие срещу дете.