Дипломати: ЕС се готви да одобри нови санкции срещу Русия, но ще изчака с прилагането им
Дипломати: ЕС се готви да одобри нови санкции срещу Русия, но ще изчака с прилагането им / снимка: ThinkStock/Getty Images

Европейският съюз се готви да одобри нови икономически санкции срещу Русия, но ще изчака с прилагането им, за да даде време на Москва да покаже дали спазва примирието в Украйна, което се окачва да бъде договорено, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници-и.

Според двама дипломати лидерите на ЕС може да дадат на руския президент Владимир Путин срок от една седмица да покаже, че е сложил край на конфликта. Други обаче говорят за срок от 72 часа, тоест три денонощия. Посланиците на страните членки ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят подробностите по санкциите.

"Те искат да дадат шанс на примирието", каза един от дипломатите, имайки предвид надеждите, че днес на срещата си в Минск Русия и Украйна ще постигнат споразумение за спиране на огъня.

"Ако примирието се спазва, тогава има възможност санкциите изобщо да не бъдат приложени", каза друг дипломат.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд заяви в интервю за британски телевизии, че Западът ще приеме санкции срещу Русия във връзка с кризата в Украйна. Той обаче посочи, че те може да бъдат отменени, ако се договори примирие и то се спазва, предаде Ройтерс.

Хамънд обаче добави, че има "голяма доза скептицизъм" дали ще се стигне до спиране на огъня и дали то ще е истинско.

На среща на високо равнище в събота ЕС реши до седмица да подготви нов, трети кръг от санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна. Националните правителства спорят по детайлите в новите наказателни мерки, като Чехия и Словакия дори публично изразиха скептицизъм към тях.

Сред най-спорните области са затягането на забраната за износ на стоки както с военно, така и с гражданско предназначение. Има разногласия и по формулировката на мерките, забраняващи на руски държавни компании да получават кредити в ЕС, както и по списъка на руските граждани с визова забрана, твърдят източници на Ройтерс.

Източник: БТА