/ iStock/Getty Images
Денвър стана първият американски град, декриминализирал употребата на халюциногенни гъби, предаде АФП. Агенцията припомня, че през 2005 г. столицата на щата Колорадо в Средния запад на САЩ, вече стана първият голям американски град, узаконил притежанието на малки количества марихуана.
 
И двете решения бяха взети на референдум. Това за декриминализиране на употребата на т.нар. "магически гъби" мина буквално на косъм. 50,56% от гласувалите на референдума подкрепиха мярката при 49,44% против. При това според последните временни резултати жителите на Денвър отхвърляха предложението. На референдума местните жители приеха предложението арестуването за притежание и употреба на гъби с псилоцибин - на хора, навършили 21 години и за лични нужди - да стане "последен приоритет за силите на реда в град и окръг Денвър".

Учени лекуват с екстази и халюциногенни гъби

Халюциногенните гъби обаче ще останат незаконни и продажбата им все така ще бъде престъпление. Миналата година се провали опит за свикване на аналогичен референдум в щата Калифорния.
 
Според различни проучвания псилоцибинът - основната активна съставка в "магическите гъби" - не води до пристрастяване и може да помогне при проблеми с депресия и зависимост от опиати, отбелязва АФП.
 
Хиляди хора умират всяка година в САЩ от приемане на свръхдоза обезболяващи. Активистката група "Декриминализирай, Денвър", която бе в основата на кампанията, приветства резултата от референдума. Хората използват тези гъби от хиляди години за лечение, ритуали и средство за духовно извисяване, пише тя на сайта си.
 
Халюциногенните гъби могат да помогнат в борбата с депресията

"Денвър е на път да стане световна столица на дрогата", изрази обаче съжаление Джеф Хънт, представител на Католическия университет в Колорадо. "Нямаме никаква идея за ефекта в дългосрочен план от тези наркотици върху жителите на Колорадо", предупреди той.
 
Употребата на марихуана за развлекателни цели е законна в целия щат от 2014 г., припомня АФП. Канабисът за развлечение е разрешен в общо 10 американски щата, включително Калифорния. Над 30 от 50-те американски щата позволяват марихуаната за медицински цели.