/ ThinkStock/Getty Images
Японски университетски професор може да бъде осъден на десет години затвор, ако се потвърдят твърденията, че принуждавал студентите си да произвеждат дрога, съобщи АФП.

Разследващите подозират, че 61-годишният професор по фармакология от университета Мацуяма в западна Япония е карал студентите си да правят MDMA - известен като „екстази“ и още една "дизайнерска дрога" 5F-QUPIC.

Пицата и поничките действат на мозъка като наркотици

Професорът е заявил пред следователите, че се е опитвал да подобри "образованието" на своите студенти по фармацевтични науки, съобщи официален представител на местното здравно министерство.

Наркотиците не са били намерени, и както смятат властите "вероятно са били изхвърлени", добави същият служител, пожелал анонимност.

Ако обвиненията бъдат доказани и професорът бъде осъден го очакват десет години зад решетките.

Потърсиха място за екстази в психотерапията


Японският закон предвижда, че всеки изследовател се нуждае от лиценз, издаден от регионалните здравни власти за да произвежда наркотици с академични цели.

Синтетичното вещество MDMA действа като стимулант и халюциноген и е ползван при партита, водейки употребилите го към прилив на еуфория.

Наскоро екстази е използвано в изследователски проучвания, целящи лечение на страдащи от пост-травматичен стрес.

Учени лекуват с екстази и халюциногенни гъби

5F-QUPIC, известен също като 5F-PB-22 е наркотик, подобен на канабиса, забранен в Япония през 2014 г. Японски учени са доказали, че това вещество води до причиняване на пътнотранспортни произшествия.
БГНЕС