Учени лекуват с екстази и халюциногенни гъби
Учени лекуват с екстази и халюциногенни гъби / снимка: morguefile.com

Халюциногенни средства, измежду които LSD и екстази, са сред използваните методи за лечение на тревожно състояние и посттравматичен стрес от американски лекари, разкри вестник „Дейли Мейл".

Учените за пореден път употребяват нетипични начини за борба с едни от най-страшните болести на нашия век, пише изданието, цитирано от БГНЕС. Американските изследователи се стремят да докажат, че еуфористичните наркотици могат да бъдат полезни за медицината, почти четиридесет години след като властите забраниха използването им за освежителни и изследователски цели. В момента има редица проучвания, които се провеждат из САЩ, с LSD, MDMA (екстази) и псилоцибин (халюциногенни гъби), и всички те целят да докажат, че наркотиците имат положителен ефект при лечението на някои състояния.

Докато конкретното изследване е все още в етап на подготовка, резултатите от проучването на Нюйоркския университет показват, че участниците в опитите са доста по-безстрашни от смъртта и тревогата от болестта им е почти изчезнала.