Халюциногенните гъби могат да помогнат в борбата с депресията
Халюциногенните гъби могат да помогнат в борбата с депресията / ThinkStock/Getty Images

Съставката псилоцибин, която се съдържа в някои халюциногенни гъби, даде първи обещаващи резултати при използването й за лечение на депресия, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от Франс прес.

За пръв път псилоцибин е тестван за потенциално лечение на тежка депресия, заяви ръководителят на изследването д-р Робин Кархарт-Харис от Импириъл колидж в Лондон.

Лекар изреди симптоми на депресията

Според авторите на изследването 20 на сто от пациентите са резистентни към прилаганите понастоящем терапии. Много от пациентите, чието здравословно състояние първоначално се подобрило, впоследствие били засегнати от рецидиви на болестта.

В изследването участвали пациенти, засегнати от умерена до тежка форма на депресия от повече от 15 години. След двудневна терапия здравословното им състояние било следено 3 месеца. Психеделичен ефект бил наблюдаван между 30 и 60 минути след приемане на капсули псилоцибин, като ефектът достигнал своята кулминация 2-3 часа по-късно.

Как депресията вреди на тялото?

Една седмица по-късно било регистрирано подобрение у пациентите, а много от тях били в ремисия. Три месеца по-късно петима участници все още били в ремисия.

Учените предупреждават, че като се има предвид неголемия брой участници в изследването, не трябва да се правят категорични заключения за терапевтичния ефект от псилоцибин, но проучванията трябва да продължат.

Д-р Дейвид Нът от екипа поясни, че халюциногенът взема за мишена рецептори на серотонина по примера на повечето антидепресанти. Псилоцибин обаче притежава различна химична структура и въздействието му е по-бързо от това на антидепресантите.

Резултатите от изследването са публикувани в Lancet Psychiatry.

Източник: БТА