Бившият американски президент Доналд Тръмп пристигна в Милуоки за Националния конгрес на Републиканската партия - ден след като стана мишена на опит за убийство на предизборен митинг, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп пристигна за четиридневния форум, на който се събират хиляди републиканци, за да го изберат официално за свой кандидат за президентските изборите през ноември.

Драматичният развой на събитията на предизборния му митинг в събота, когато той се размина на косъм само с рана на дясното ухо, един зрител беше убит, а още двама - ранени, помрачи обичайно празничната атмосфера на конгреса.

Нападението срещу Тръмп фокусира вниманието върху безопасността и мерките за сигурност на събитието.

Бившият президент съобщи в пост в социалните мрежи, че първоначално е смятал да отложи пътуването си с два дни заради опита за убийство. "Току-що обаче реших, че не мога да позволя на един "стрелец" или потенциален убиец да наложи промяна в графика или нещо друго", написа той.

Очаква се Тръмп да говори на конгреса късно вечерта в четвъртък.

Сикрет сървис е "напълно готова" да гарантира сигурността по време на Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, щата Уисконсин, който започва в понеделник, заяви висша представителка на американската елитна полиция, която се грижи за безопасността на висши политически фигури, предаде Франс прес.

Предполагаемият опит за убийство на бившия президент Доналд Тръмп на митинг в събота не доведе до промени в плана за сигурност на Сикрет сървис за конгреса на републиканците, заяви на брифинг с журналисти координаторката на Сикрет сървис за конгреса Одри Гибсън-Чикино, цитирана от Асошиейтед прес.

Въпреки покушението бе съобщено, че Тръмп ще присъства на това важно политическо събитие.

"Напълно подготвени сме, имаме цялостен план за сигурност и сме готови да го осъществим", каза Гибсън-Чикино.

ФБР - водещата разузнавателна служба за конгреса в Милуоки - на свой ред заяви, че не е установила "конкретни и ясно формулирани заплахи" срещу конгреса или някой от присъстващите на него.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Десислава Иванова/БТА