Ден на траур за жертвите на свлачищата в Китай
Ден на траур за жертвите на свлачищата в Китай / снимка: Reuters

В Китай днес е ден на траур в памет на жертвите от масивното свличане на земни маси миналия уикенд в отдалечен район в северозападната част на страната, при което загинаха над 1200 души, когато кален поток премина през град.

Флаговете в цялата страна са спуснати наполовина, всички публични форми на развлечения са отменени и първите страници на основните уебсайтове в страната са премахнали цветовете. Денят започна със събирането на хиляди хора на централния площад „Тянанмън" в Пекин с мрачна атмосфера, според репортаж, предаван по държавната телевизия. Чжоуцюй в северозападната провинция Гансу бе разрушен след като лавина от кал се спусна по наклоните на планина миналия уикенд след необичайно силен дъжд, съобщава БГНЕС.

Броят на жертвите достигна 1239 души, като безследно изчезнали са други 505. Говорителят на Комунистическата партия, "Пийпълс дейли" писа, че подобна огромна проява на мъка ще покаже решимостта на страната да преодолее катастрофата. Властите предупреждаваха от години, че бързото изсичане на горите и бързото строителство на ВЕЦ-ове превръщат планината уязвима за наводнения и кални свлачища.