Дейли Телеграф: Изпращат US агенти в Пакистан, за да убият Бин Ладен
Дейли Телеграф: Изпращат US агенти в Пакистан, за да убият Бин Ладен / netinfo

Съединените щати изпращат допълнителни агенти на ЦРУ в Пакистан, за да убият или заловят Осама бин Ладен, който навършва 50 години, пише британският в. "Дейли телеграф". Смята се, че терористичният лидер се крие в пограничните с Афганистан пакистански райони.

Сателитни снимки и данни от прихванати разговори, свързани с местонахождението на Бин Ладен, са били предадени на пакистанския президент Первез Мушараф миналата седмица от Стивън Капс, заместник-директора на ЦРУ, който придружаваше американския вицепрезидент Дик Чейни по време на посещението му в Пакистан. Капс е предал снимките и данните на пакистанския президент в опит да го убеди да окаже повече съдействие на американските разузнавателни агенции, за да убият или заловят Бин Ладен, пише БТА.

По време на посещението си в Пакистан Капс, който е специалист по близкоизточните въпроси, се е срещнал и с представители на пакистанските тайни служби и с хора на ЦРУ в Исламабад, за да обсъди с тях координирането на усилията да бъдат открити следите на Бин Ладен, допълва британското издание.

Решението да бъде изпратен именно толкова високопоставен представител на американското разузнаване в Пакистан, за да се срещне с Мушараф, е индикация за нарастващото безпокойство на администрацията на президента Буш за това какво се случва в пограничната област между Афганистан и Пакистан.

Миналата седмица адмирал Майк Макконъл, новият директор на американското Национално разузнаване, каза пред комисията по въоръжените сили на американския Сенат, че Бин Ладен е в Пакистан и активно работи за повторното установяване на тренировъчни лагери на Ал Кайда там, припомня британският ежедневник. Това беше най-конкретната информация за Бин Ладен, съобщена от американски представител от няколко години насам и именно тя породи спекулации, че американското разузнаване разполага със снимки, потвърждаващи, че лидерът на Ал Кайда или неговите заместници наистина са в Пакистан, коментира британското издание.