/ Guliver/Getty Images
Далай Лама вижда Русия в ЕС, а НАТО със седалище в Москва
94633
Далай Лама вижда Русия в ЕС, а НАТО със седалище в Москва
  • Далай Лама вижда Русия в ЕС, а НАТО със седалище в Москва
Русия да влезе в Европейския съюз, а НАТО да премести седалището си в Москва. За това призова Далай Лама по време на конференция в Италия.
 
По време на конференция в Палермо на остров Сицилия духовният лидер на Тибет Далай Лама изрази мнение, че Руската федерация трябва да влезе в ЕС и предложи НАТО да пренесе щаб-квартирата си в Москва.
 

"От геополитическа гледна точка, смятам, че през този век ЕС трябва да включи и Русия, а централното командване на НАТО трябва да се намира в Москва. Това може да послужи за пример на света", заяви Далай Лама.
 
Той каза също, че мечтае и за съюз на африканските държави и на азиатските страни, за да може в крайна сметка да се получи "световен съюз", който да доведе до разоръжаване и отказ от ядрено оръжие. "Това е мечта на един 82-годишен човек, но мнозина също я споделят", допълва Далай Лама, който е на частно пътуване в Италия.
 

Guliver/Getty Images


82-годишният Тензин Гяцо е 14-тият Далай Лама - духовният лидер на тибетските будисти. От 1959 г. той живее в изгнание в Индия, тъй като е нежелан от китайската комунистическа власт, която контролира родната му страна. До същата година е ръководител на правителството на Тибет, а впоследствие с мирни средства се бори за независимостта на страната от чужбина.

Носител е на Нобелова награда за мир през 1989 г. заради планът му за самоуправление на Тибет, съвместно с Китайската народна република.