/ снимка: Guliver/Getty Images
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май, ход, който ще позволи пълната мобилизация на резервистите. Това заявиха представители на САЩ и Запада като цяло пред американския новинарски канал CNN.
 
9 май, който в Русия се чества като Ден на победата, отбелязва поражението на нацистите през 1945 г. Западните официални лица отдавна вярват, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви или военно постижение в Украйна, или голяма ескалация на военните действия - или и двете.
 
Длъжностни лица работят върху възможен сценарий, при който Путин официално ще обяви война на Украйна на 9 май. Към днешна дата Москва настоява военният конфликт да се определя като „специална военна операция“ и на практика забранява категоризацията на случващото се в Украйна като „инвазия“ или „война“, коментира телевизията.
 
 „Мисля, че той ще се опита да се дистанцира от своята „специална операция“, заяви пред LBC Radio миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс. По думите му Путин „подготвя почвата, за да може да каже: Това е война срещу нацистите и това, от което се нуждая, са повече хора. Имам нужда от повече руско пушечно месо“.

От началото на конфликта Путин непрекъснато представя инвазията в Украйна - страна с президент с еврейски произход - като кампания за предполагаема „денацификация“, описание, отхвърляно както от историци, така и от политически наблюдатели.

Уолъс добави, че „няма да се изненадам..., ако на този ден през май Путин обяви, че „сега сме във война със световните нацисти и трябва да мобилизираме масово руснаците“.
 
Официалното обявяване на война на 9 май може потенциално да засили обществената подкрепа за инвазията. Освен това, според руското законодателство, това ще позволи на Путин да мобилизира резервисти и наборници, от които - според официалните лица, цитирани от CNN, Русия отчаяно се нуждае на фона на нарастващия недостиг на човешка сила. Западни и украински официални представители изчисляват, че най-малко 10 000 руски войници са били убити във войната, която се води повече от два месеца.

Други опции за датата включват анексирането на отцепилите се територии около Луганск и Донецк в Източна Украйна (ЛНР и ДНР), обявяване на нови, по-големи военни усилия срещу Одеса на юг или деклариране на пълен контрол над южния пристанищен град Мариупол.
 
САЩ разполагат с „много достоверни“ разузнавателни доклади, че Русия ще се опита да анексира Луганск и Донецк „по някое време в средата на май“, заяви в понеделник посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. Има също индикации, че Русия може да планира да обяви и анексира „народна република“ в югоизточния град Херсон.
 
CNN