Ципрас в Берлин: Искаме раните от бежанската криза да бъдат излекувани
Ципрас в Берлин: Искаме раните от бежанската криза да бъдат излекувани / БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас защити правото на Атина да компенсира тези, които, по думите му, са направили саможертва по време на икономическата и бежанската кризи. В изказване от Берлин преди срещата си с канцлера Ангела Меркел премиерът каза, че гърците заслужават справедливо отношение към тях.

Ципрас зове за справедливо и солидарно разпределение на тежестта на бежанската криза

„Искаме раните от кризата да бъдат излекувани за всички, които направиха огромни саможертви в името на Европа и Европейската стабилност", каза той пред репортери.
Вчера гръцките депутати одобриха отпускане на допълнителни еднократни помощи за пенсионери с пенсии под 850 евро. Това обаче докара на Атина конфликт с кредиторите, които заявиха, че мерките, включващи и данъчни облекчения за част от островите в Егейско море. Всички плащания ще струват на Гърция общо 617 млн. евро.

Ципрас: ЕС е като сомнамбул, който върви към пропастта, настоявайки за икономии

Въпреки твърденията на Атина, че добавките към пенсиите ще дойдат от данъчен излишък в размер на 1 млрд. евро, от европейските кредитори заявиха, че те повдигат „значителни притеснения".

В сряда говорител на ръководителя на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че еврозоната замразява наскоро обявените мерки за облекчение на дълга на Гърция, тъй като не е била уведомена за решението на гръцките власти да отпускат допълнителни средства.

Меркел: ЕС трябва да спре нелегалната миграция

Самата Меркел не коментира пенсионните бонуси, но каза, че решенията по спасителния пакет за Гърция зависят изцяло от Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейският съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки това тя добави, че по време на разговорите си днес двамата с Ципрас със сигурност ще обсъдят гръцката спасителна програма и настоящата ситуация в страната.

Източник: БГНЕС