Циклон над Атлантика може да достигне САЩ
Циклон над Атлантика може да достигне САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Тропически циклон може да се оформи над Атлантическия океан през следващите дни, предупреди Националният център по ураганите на САЩ. Бъдещият циклон се намира между островите Кабо Верде и Малките Антили в Карибско море, като не представлява непосредствена заплаха и се придвижва на запад-северозапад. Пътят му може да го отведе на изток от Бахамите до петък.

Някои компютърни модели предричат, че ветровете може да се превърнат в тропическата буря Колин до дни, а по-късно през седмицата да достигнат ураганна сила ураган. Масираните гръмотевични бури се превръщат в тропически бури и получават име, ако ветровете достигнат 63 км/ч, или урагани, ако вихрушките достигнат 119 км/ч.

Компютърните модели предричат, че ураганът няма да достигне Мексиканския залив, където е концентриран добивът на нефт и газ на САЩ, уточнява БГНЕС. Там специалистите на „Бритиш петролиъм" работят, за да спрат изтичането на нефт в океана след повреда на сонда. Засега обаче е възможно циклонът да засегне Източното крайбрежие на САЩ.