/ Thinkstock/Getty Images
Учени откриха категорично доказателство за геоложката епоха антропоцен - в нов каталог на минералите 208 са резултат единствено или предимно от човешка дейност, съобщи "Ню сайънтист".

Тези минерали са почти 4% от около 5200-те, признати официално от Международната минералогическа асоциация. Повечето минерали са се образували преди 2 млрд. години, когато в земната атмосфера се е появил свободен кислород, произвеждан от фотосинтезиращи бактерии. Тогава минералите са се увеличили от около 2000 на над 4000.

"След това е имало нещо като застой", каза Ян Залазьевич от университета в Лестър. "Следващият голям скок е последица от човешка дейност, и особено през последните десетилетия", допълва ученият.

Биолози откриха капсулирани форми на живот на 50 000 години

Повечето минерали са резултати от живи процеси. Животът създава изобилен атмосферен кислород, който дава възможност за окисляване и образуване на много метални минерали, като железните окиси. Морските организми с черупки също създават дебели депозити от карбонати, когато умират и се натрупват на морското дъно.

Темпът, с който хората добавят нови минерали от няколкостотин години, е по-бърз от този, с който са се увеличили минералите при последния скок преди хиляди години.

Хората създават минерали по няколко начина, като произвеждат синтетични минералоподни съединения, например силициевите чипове за полупроводниците, или сплави за тухли, порцелан, метали.
 
Нови минерали се образуват и на места, където се изхвърлят твърди отпадъци, стари батерии, електроника, уреди. Човешката дейност в мините също води до поява на нови минерали, както и транспортът, инфраструктурите.
БТА