/ Столична община
ВВ-12 – скитаща черна мечка, която обикаляше плажове и планински масиви в Калифорния, е загинала на щатска магистрала, предаде ДПА.

От САЩ до Европа случаите на близки срещи между мечки и хора нараснаха, а италиански съд се оказа разделен след призиви за умъртвяване на мечка, убила мъж, излязъл на джогинг, отбелязва агенцията.

ВВ-12, която беше следена и изучавана от Националната паркова служба в американския щат Калифорния, е загинала тази седмица на магистрала 101 в окръг Вентура, съобщиха вчера властите.

През април парковата служба е сложила ушна марка на мечката в планините Санта Моника. Този мечок е бил първия по рода си, на който е бил сложен Джи Пи Ес в района, казаха служители. Смята се, че мечокът е бил около 4-годишен.

Докато е бил наблюдаван от служителите, мечокът пет пъти е прекосявал автомобилни пътища. Но шестото му пресичане се оказало фатално, каза Джеф Сикич – водещ полеви биолог за изучаване на планински лъвове  в националната зона за отдих в Санта Моника.

Водач на превозно средство се е свързал в четвъртък с магистралните пътни патрули, за да съобщи, че мечка е била ударена от кола между Нюбъри парк и Камарило.

Биолог от националния парк, който минал покрай мястото, видял убитата мечка, натоварил 210-килограмовото тяло и го закарал в обект на парковата служба.

ВВ-12 е поредното диво животно, убито на магистрала в Южна Калифорния. Много планински лъвове също стават жертва на автомобили.

В строеж е прелез за диви животни в Агура хилс, който ще позволява на горските обитатели безопасно да преминават магистрала 101 и да изучават региона, отбелязва ДПА.