Черна гора призна Косово, ударът е срещу Белград
Черна гора призна Косово, ударът е срещу Белград / Sofia Photo Agency
Правителството на Черна гора единодушно реши да признае новата държава и да установи пълни дипломатически отношения с Косово, каза черногорският външен министър Милан Рочан. Признаването идва ден след решението на ООН да одобри сръбското искане Международният съд да оцени косовската независимост.

Опозиционните партии в Черна гора не успяха да убедят премиера Мило Джуканович да оттегли искането за установяване на дипломатически отношения с Прищина, защото според управляващата коалиция в Подгорица, независимо Косово е политическа реалност.

Признаването на Косово от Черна гора е голям удар срещу Белград и както прогнозират анализаторите, отношенията между Белград и Подгорица ще бъдат временно замразени.

Сърбия ще откаже гостоприемството на черногорския посланик в Белград, след като властите в Подгорица признаха косовската независимост и решиха да установят пълни дипломатически отношение с новата държава, съобщи сръбският външен министър Вук Йеремич. Той обясни, че тази стъпка представлява адекватен отговор, защото страните в региона имат специална отговорност за запазването на мира на Балканите.

Вероятно същите мерки ще бъдат взети и срещу Македония, за която се очаква да признае също независимо Косово, но е възможен и друг вариант.

Обявяването на посланика на Черна гора в Сърбия за персона нон грата е нов сценарий, защото досега Сърбия изтегляше своите първи дипломати от страните, признали Косово.

Острата политико-дипломатическата реакция на Сърбия до максимум ще изостри връзките между Белград и Подгорица, а някои депутати в сръбския парламент дори предложиха сърбите да бойкотират Черноморската Адриатика и да отидат на море в някоя друга държава.