Чавес призна поражението си на референдума за промени в конституцията
Чавес призна поражението си на референдума за промени в конституцията / снимка: БГНЕС

Президентът на Венецуела Уго Чавес призна поражението си на референдума за предложените от него промени в конституцията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По данни на Националния избирателен съвет, при преброени 88 процента от гласовете, против президентската реформа са се изказали 50,7 процента от венецуелците. В референдума участваха малко над 55 процента от имащите право на глас.

"Признаваме решението, което взе народът", заяви Чавес пред свои поддръжници в президентския дворец "Мирафлорес". Той подчерта, че разликата между отхвърлянето и приемането на предложенията му се е оказала "микроскопична", но е правилно веднага да се признаят резултатите от референдума, тъй като тенденцията е необратима и останалите непреброени гласове няма да променят ситуацията.

"Днес не можахме да удържим победа", каза Чавес и даде да се разбере, че не се отказва от намерението си да прокара конституционните промени. "Предложението ми е живо, не е мъртво", заяви той. Венецуелците се изказаха в подкрепа на демокрацията и против тоталитарния социализъм, заяви един от лидерите на опозиционната партия "Новото време" Леополдо Лопес.

Той подчерта, че много от тези, които преизбраха Чавес миналата година и продължават да го поддържат, не са одобрили проекта му за "социализъм от 21-и век". Лопес отбеляза, че резултатите от референдума трябва да сложат край на конфронтацията във венецуелското общество и че те дават възможност за диалог с президента за избиране на демократичен път за развитие на страната.