/ iStock/Getty Images
Първоначално часовникът е бил настроен на седем минути преди полунощ през 1947 г.
Символичният "Часовник на Страшния съд" остана на 90 секунди до полунощ, отразявайки екзистенциалните заплахи за човечеството, породени от потенциалната ядрена ескалация на войната в Украйна и умножаващите се последици от климатичната криза след най-горещата регистрирана година на Земята, предаде АФП.

Определено от водещи учени и експерти по сигурността, времето на часовника остава същото като миналата година и най-близкото до полунощ в неговата повече от 75-годишна история.

"Тенденциите продължават да сочат зловещо към глобална катастрофа", заяви Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина на атомните учени. "Войната в Украйна представлява постоянно съществуващ риск от ядрена ескалация, а нападението на 7 октомври в Израел и войната в Газа са допълнителна илюстрация на ужасите на съвременната война, дори и без ядрена ескалация", добави той.
 


Вместо да се откажат от ядрените оръжия, страните, които ги притежават, модернизират арсеналите си, докато масови наводнения, пожари и други климатични бедствия застрашиха милиарди човешки животи и поминък през годината, в която бяха отчетени рекордни температури, причинени от нежеланието на човечеството да се откаже от изкопаемите горива.

"Биологичните изследвания, насочени към предотвратяване на бъдещи пандемии, се оказаха полезни, но също така крият рискове от предизвикване на такива", смята Бронсън, докато неотдавнашният напредък в областта на изкуствения интелект (ИИ) повдига въпроси за това как да се контролира технология, "която може да подобри или да застраши цивилизацията по безброй начини".

Войната в Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна беше основната причина за преместването на часовника на 90 секунди преди полунощ през 2023 г. и продължи да засенчва тазгодишната актуализация.

Тънко прикритите заплахи на Москва за ядрена война, нападенията ѝ срещу ядрени обекти и ерозията на международните норми на поведение допринесоха за повишаване на риска, а войната на Израел в Газа заплашва да прерасне в по-широк регионален конфликт с участието на ядрени държави.
 


Междувременно "традиционният контрол на ядрените оръжия наистина е приключил за момента", каза Алекс Глейзър, професор по машинно и космическо инженерство в Принстънския университет. Русия се оттегли от Новия договор за съкращаване на стратегическите оръжия (New START) и от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT), които Съединените щати по начало никога не са ратифицирали.

Китай увеличава арсенала си, който вече наброява 500 ядрени оръжия, "и за първи път, поне в моя зрял живот, във Вашингтон се говори, че ядреният арсенал на САЩ също ще трябва да се увеличи, за да съответства на... Русия и Китай, взети заедно", добави Глейзър.

Що се отнася до климата, Амбудж Сагар, професор в Индийския технологичен институт в Делхи, заяви, че нещата са на кантар, като приветства инвестирането на 1,7 трилиона долара в чиста енергия по време на Конференцията на страните по въпросите на климата в Дубай като знак за движение в правилната посока, макар и "не толкова бързо или толкова дълбоко", колкото е необходимо.

Първоначално часовникът е бил настроен на седем минути преди полунощ през 1947 г.

Най-голямото разстояние от полунощ досега е 17 минути след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта "Манхатън", в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия. Идеята часовникът да символизира глобалната уязвимост към катастрофа се появява две години по-късно.
 
БГНЕС