/ БТА
Само трима делегати са се въздържали при гласуването на предложението Русия да напусне ПАСЕ. Предложението беше одобрено с 216 гласа „за“ , 0 – „против“ и трима "въздържали се".

Сред тримата въздържали се е и българинът - социалист Илиян Йончев. Той е народен представител от Плевен.

По-рано в сряда Съветът на Европа, гарантът за върховенството на закона на континента, официално изключи Русия заради войната в Украйна - историческо решение, взето ден след като Москва обяви, че напуска организацията.

ПАСЕ: Русия не може повече да бъде член на организацията

Решението за изключването беше взето по време на "извънредно заседание" на Комитета на министрите, изпълнителния орган на организацията, ден след като консултативния вот на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува за изключване на Русия.

Няколко часа преди гласуването Москва пое инициативата, като официално обяви, че затръшва вратата на Съвета - организация със седалище в Страсбург (Източна Франция), към която страната се присъедини през 1996 г. От 25 февруари, деня след офанзивата в Украйна, тя така или иначе е отстранена от Съвета.

Президентът на САЩ: Путин е военнопрестъпник

Комитетът "реши, в рамките на процедурата, започната съгласно член 8 от Устава на Съвета на Европа, че Руската федерация престава да бъде член на Съвета от днес, 26 години след присъединяването си", се казва в кратко изявление на Съвета.

Друга последица от премахването е, че Русия ще напусне и Европейската конвенция за правата на човека, лишавайки 145-те си милиона граждани от достъп до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Знамето на Руската федерация беше свалено около 14:30 ч. по Гринуич (13:30 ч. местно време) от мачтата му пред сградата на Съвета, където вече се веят само знамената на останалите 46 държави-членки.

Това е едва вторият случай, в който институцията се сблъсква с подобен сценарий: Гърция постъпва по подобен начин, като напуска Съвета, преди да бъде изгонена през 1969 г. по време на диктаторския режим на полковниците. Присъединява се отново през 1974 г. През 2014 г. руските парламентаристи в ПАСЕ бяха лишени от правото си на глас, след като Русия анексира Крим.
БГНЕС